Експерт розповіла українцям, як врятуватися від укусів небезпечних комах влітку

Останнім часом погода в Україні стала на порядок теплішою, а значить почався сезон, коли українців тероризують кліщі. Провідний експерт-інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська у своєму профілі в Facebook розповіла, що до медиків все частіше звертаються з укусами кліщів і розповіла, як уникнути укусу і що робити, якщо він все ж стався.

Голубовська нагадала українцям, що для того, щоб убезпечити себе від укусу кліща, необхідно, наприклад, пам'ятати, що на доглянутих ділянках, де трав скошують, ці шкідники не водяться, оскільки там не потрібних їм тварин і недостатньо вологи. Кліщі воліють густі зелені насадження, як декоративні, так і природні, тому найчастіше їх можна зустріти в лісах.

Якщо потрібно провести час в місцях, де можуть жити кліщі, потрібно наносити не шкіру і одяг репеленти, які містять діетилтолуамід (ДЕТА). Також можна використовувати акарацид перметрин. Варто пам'ятати про те, що на дітей не можна застосовувати продукти, які містять більше 10 відсотків ДЕТА, оскільки він може завдати шкоди.

Що стосується самого одягу, то на природі краще носити сорочки з довгими рукавами, штани заправляти в шкарпетки, А довге волосся ховати головним убором. Одночасно з тим варто щодня перевіряти своїх дітей на предмет укусу кліщів в таких місцях як за вухами, в пупку, паху, пахових западинах і волосяного покриву голови.

Якщо укус все ж стався, то варто пам'ятати про те, що якщо кліщ прикріплений менше 24 годин, то ймовірність зараження мала, проте ймовірність серйозно виростає якщо пройшло від 48 до 72 годин. Видаляти кліща потрібно якомога швидше.

Помилковим рішенням є" задушити " кліща маслом, вазеліном, лаком або бензином, всі ці способи продовжують час, поки кліщ присмоктався, так що і ймовірність інфекції зростає. Тиснути, проколювати кліща також не можна. Видаляти шкідника потрібно пінцетом або спеціальним пристосуванням, в рукавичках, схопивши його якомога ближче до шкіри і рівними рухами по вертикалі повільно витягати його зі шкіри. Якщо пінцета немає, то можна використовувати звичайну нитку.

Після того, як кліщ видалений, місце укусу потрібно обробити антисептиком або промити водою з милом.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що у МОЗ заявили, що нова область отримала статус "червоної" зони.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українцям повідомили про те, що в Україні ще два рази перенесуть вихідні.

Також "Hyser" писав, що глава МОЗ Максим Степанов висловився щодо своєї відставки.