Якщо вірити даним міжнародних організацій, то втрати РФ за рік війни з Україною вже перевищили втрати СРСР та Росії у всіх війнах після Другої світової разом узятих та становлять убитими та пораненими близько 200-250 тисяч осіб. Не дивно, що російським військовим комісарам поставлено завдання за будь-яку ціну поповнити ці втрати.

Так, з 1 квітня у Росії розпочався весняний призов, у рамках якого на термінову службу збираються відправити 147 тисяч осіб. Військовий комісар Москви Максим Локтєв зізнався, що в російській столиці призовників, які живуть не за місцем реєстрації, вже систематично вистежують за допомогою системи "розумних камер", які розпізнають обличчя.

За словами військового комісара, основною причиною, через яку призовникам не вдається вручити повістку, є проживання не за місцем реєстрації.

При цьому Локтєв зазначив, що маючи інформацію про людину з камер відеоспостереження, з місця роботи або навчання, сповістити її про явку у військкомат не важко.

"Для визначення місця проживання призовника використовуються системи відеоспостереження міста Москви, за вказівкою мера Москви організації, в яких працюють призовники, надають у військові комісаріати відомості про них. Освітні організації допомагають нам визначити, де призовник навчається", - заявив військовий.

А ще Локтєв додав, що питання призову користується підтримкою мера Москви Сергія Собяніна та МВС.

Військовий комісар Москви також запевняє, що кількість ухилістів від термінової служби щорічно знижується. Він вважає, що це пов'язано з "кропіткою роботою щодо роз'яснення громадянам про відповідальність" за ухилення.

"Тим більше з ресурсами, які ми використовуємо, подітися їм нікуди", - підсумував Локтєв.

До речі, не встиг військком зробити таку гучну заяву, як голова Військової колегії адвокатів Москви Володимир Тригнін заявив, що обіцянку відслідковувати призовників по відеокамерах він вважає передчасним, оскільки для реалізації подібного необхідна правова база, яка в Росії ще не вироблена.

"Я б хотів подивитися нормативну базу на цей рахунок. Жодної нормативної бази, принаймні, опублікованої з цього питання, немає. Мені незрозуміло, як проводитиметься розшук, встановлення особи. Якщо йдеться про осіб, які вчинили злочин, щодо яких розслідуються кримінальні справи, то це зрозуміло. Щодо призовників такої нормативної бази немає на даний момент. Напевно, це трохи вперед зазирнув військовий комісар, коли зробив про це заяву", - заявив Володимир Трігнін .

Нагадаємо, що 14 квітня президент Росії Володимир Путін підписав закон, який прирівняв електронні повістки до паперових, запровадив створення реєстру військовозобов'язаних та закрив кордони для ухилістів. Розсилка електронних повісток у Росії у тестовому режимі розпочнеться вже під час весняного призову – зокрема, закликати на військову службу через портал "Держпослуги" будуть у Москві.

Читайте також:

Справжній герой: мешканець Харківщини "поламав" російських окупантів, які зайшли до його будинку

Путіна загнано в кут: у Росії всіх таксистів і маршрутників відправлять воювати проти ЗСУ

Такого навіть у фільмах не покажуть: під Києвом двоє людей одночасно потрапили під різні потяги