Стало відомо, що рідкісні 10 копійок в Україні можуть коштувати 10 тисяч гривень. І вони могли "загубитися" абсолютно в будь-якій скарбничці.

Одна із таких монет з'явилася на аукціоні Violity.

Так, продавець із Харківської області розмістив цікавий лот – 10 копійок 1992 року, викарбуваних із латуні. Ця монета відноситься до різновиду 3.31 ЖАч.

Власник рідкісної монети зазначає, що її не реставрував. Він також додав, що продає "рідкісний різновид 10 копійок у колекційному стані".

Якщо уважно оглянути даний екземпляр монети, то можна помітити, що вона відрізняється від інших деякими "недоліками" - на аверсі нібито "злиплися" ягоди, а група гладка, без насічки.

Такі монети дуже рідко можна знайти на аукціонах, тому багато колекціонерів готові віддавати за них чималі гроші.

Нумізматам данний екземпляр припав до душі, адже ставку на цю рідкісну монету піднімали аж 35 разів. В результаті її було продано за 15 557 грн.

До речі, щоб зрозуміти, які з монет, що завжди є дома, можна вигідно продати, треба знати три базові ознаки цінної монети:

  • вони добре магнітяться . Достатньо піднести до грошового знаку магніт – і що сильніший магнетизм, то краще;
  • на ребрі монети, так званому гурті, немає засічок або вони відрізняються від стандартних. Це ще одна ознака потенційно дорогих грошей;
  • малюнок розміщено під кутом. Серед дорогих монет України – ті, на яких малюнок аверсу чи реверсу (аверс – лицьова частина, реверс – оборотна) зрушено на 90 або 180 градусів.

Що ж до 10-копійчаних монет, то найбільше, від 10 тис. до 14 тис. гривень, нумізмати готові платити за монети 1992 року з такими особливостями:

  • середній зубець тризубця на реверсі потовщений у верхній частині;
  • верхні частини букв «ї» та «н» не мають загинів;
  • хвостик у третього грона на аверсі довгий і тонкий;
  • на гурті велика або дрібна насічка.

Читайте також:

Краще цього не робити: чому не можна дивитись у дзеркала у чужій квартирі

Церковне свято 19 квітня: не підходьте до яблуні цього дня

Сотні хрестів та свіжих вінків: у Росії знайшли секретний цвинтар військових. Відео