Ось уже другий рік пандемія Covid-19 щоденно ставить виклик усьому світові. І це не лише в частині готовності медицини боротися з новим вірусом - життя кожної людини змінилось до невпізнання. Обмеження торкнулись і одного з головних свят християн.

Так, в 2021 році Великдень в Україні відзначається 2 травня і знову в умовах карантину. Правда, на цей раз він пройде в умовах карантину адаптивного, тобто з урахуванням діючих обмежень в регіонах відповідно до тієї чи іншої зони епідеміологічної небезпеки.

Цьогоріч храми будуть для вірян відкриті, проте Міністерство охорони здоров'я закликає українців відзначати свято вдома та дивитись онлайн-трансляції богослужінь. За попередньою інформацією Нацполіції, святкові богослужіння проводитимуться у майже 14 тисячах храмах. Таким чином великодні богослужіння можуть відвідати близько мільйона жителів України.

Українські священники, напередодні свята, звернулися до вірян із закликом і роз'ясненнями, що абсолютно не є гріхом зустріти Великдень удома. А посвятити Паску вони радять самостійно, дивлячись богослужіння, та беручи в ньому участь під час телетрансляції, читаючи молитви разом зі священниками.

Пряма трансляція з Києво-Печерської лаври розпочнеться 1 травня о 23:00. Її можна буде подивитися на ютуб-каналі Лаври.

До слова, прямий ефір з Патріаршого собору Української Греко-Католицької Церкви у Києві почнеться о 7:30 2 травня і триватиме він до 11:00. Транслюватиме службу "Живе телебачення", UA: ПЕРШИЙ та UA: КРИМ.

А ось пряму трансляцію святкового богослужіння Православної церкви України можна буде подивитися у Facebook на офіційній сторінці ПЦУ та на ютуб-каналі Михайлівського Золотоверхого собору. Відомо, що розпочнеться воно у суботу, 1 травня, о 23:00, а очолить його Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Цікаво,що напередодні травневих свят президент України Володимир Зеленський провів зустріч з настоятелями українських церков, яких уклінно просив посприяти тому, аби прихожани дотримувались карантинних правил у храмах. У зустрічі взяли участь предстоятель Православної церкви України Єпіфаній, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій, голова Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук, а також керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Раніше Hyser повідомляв, що нардепи розповіли про свої улюблені страви на Великдень.

Крім того, наш портал писав про те, що дозволено в Києві після скасування локдауну.

Нагадаємо, синоптики розповіли в яких регіонах Великодня ніч буде особливо холодною.