Вчені з університетів Данії та Португалії провели спільне дослідження, в результаті якого визначили напій, здатний поліпшити роботу мозку, зокрема зміцнити пам'ять. Цим напоєм виявилася кава.

Природно, головною перевагою ранкового напою виявився кофеїн. Ця речовина підсилює зв'язок між різними зонами центрального органу нервової системи. Таким чином, алкалоїд покращує когнітивні здібності: людина стає уважнішою і рідше забуває важливу інформацію. Пишуть зарубіжні ЗМІ.

Варто відзначити, що кофеїн також міститься в зеленому чаї, в невеликій кількості в натуральному какао, а також в рослині гуарана, з якого готують екстракт для енергетиків.

Також за словами фахівців, любителі кави є менш тривожними та більш витривалими людьми.

У свою чергу група вчених з Міньюнского та Орхуського університетів провели експеримент, в рамках якого встановили, що мозок любителів кави працює більш активно.

В експерименті добровольців розділили на дві групи. Першою було запропоновано щодня вживати каву, а друга підбадьорливий напій виключила з раціону. Одночасно фахівці вивчали нейронні зв'язки за допомогою методу магнітно-резонансної томографії.

Водночас є дослідження швейцарських вчених, яке показало, що кава негативно впливає на пам'ять. Невелике дослідження опублікували в журналі Cerebral Cortex.

Воно показало, що після 10-денного періоду утримання від кофеїну в учасників було більше сірої речовини, ніж у тих, хто продовжував пити каву.

Для експерименту була обрана група з 20 молодих абсолютно здорових людей, які регулярно вживають каву. Їх розбили на дві групи. Одна з них отримувала по три таблетки кофеїну на день, інша - плацебо.

У тих, хто отримував кофеїн, виявили нейронну пластичність і зниження обсягу сірої речовини. Особливо це було помітно в правій скроневій частці - в області гіпокампу, який відповідає за просторове мислення і пам'ять.

За словами дослідників, вплив кофеїну на мозок, ймовірно, має тимчасовий характер. Адже всього за 10 днів відмови від кави мозок міг відновлювати показник.

Раніше "Нyser" писав про те, що лікарі розповіли, в чому небезпека споживання вчорашнього чаю.

Також наш портал повідомляв, експерти не радять починати свій ранок з кави та пояснюють чому.

Нагадуємо, названо кращий напій для пам'яті.