Влітку 2021 року ціни на продукти будуть істотно вище, ніж влітку минулого року. Вартість сезонних продуктів також зміниться не в кращу сторону.

Такий невтішний прогноз зробив економічний експерт Борис Кушнірук у програмі "Сьогодні ввечері".

Фахівець зазначив, попри те, що вартість на сезонні продукти знизиться, вони будуть дорожчими, ніж у 2020 році.

"Очевидно, щорічно, починаючи з літа, ціни на продукти харчування знижуються. Це стосується молочки, яєць, м'яса, фруктів нового врожаю — ціни на все це будуть зменшуватися, хоча вони не вийдуть на рівень минулого року", — сказав він.

Експерт пояснив, чому зростають ціни. Він зазначив, що в поточному році зросли ціни на паливо, добрива також стали вище зарплати робітників. Відповідно, це вплинуло на ціни на продукти.

"Очевидно, що ми маємо проблему, пов'язану з тим, що зростання витрат на паливо, хімікати, на зарплати робітникам — це неминуче призводить до того, що ціни істотно зростуть, і вони будуть значно вище, ніж минулого року, якщо брати літо минулого і цього року", — зазначив експерт.

У свою чергу член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин заявив, що продукти нового врожаю почнуть дорожчати в останній місяць весни та на початку літа. Ціни зростуть на 70–80 відсотків.

За його словами, наприклад, кілограм молодої моркви, капусти та буряка за вартістю сягатиме близько 30 гривень.

Також директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко розповів, що на Великдень свіжий редис коштував 45-50 гривень, а ось у 2020 році цей молодий овоч коштував на третину дешевше.

Також Дорошенко не міг обійти стороною і полуницю, цього року ягоду почали продавати трохи пізніше через погодні умови. Але ось її ціна лякає, кілограм полуниці дорожче, ніж кілограм яловичини - 200-250 гривень.

Раніше "Нyser" писав про те, що в Україні у два рази подорожчала білокачанна капуста.

Також наш портал повідомляв, експерти прогнозують зниження ціни на яйця в межах 10-15%.

Нагадуємо, вартість гречки до кінця року може зрости до 80 грн. за пачку.