Благодатний вогонь або, інакше Святе світло, є головним символом Великодня. Мільярди віруючих у всьому світі з нетерпінням і особливою надією чекають це диво напередодні Великодня. Ще б пак, адже за переказами, якщо в якийсь рік вогонь не зійде, то людство очікує кінець світу.

У Біблії сказано, що першим свідком сходження Благодатного вогню став апостол Петро. Так, коли він дізнався, що Ісус воскрес, то побіг до гробу, де побачив виходить звідти світло. Письмове свідоцтво сходження благодатного вогню з'явилося в IV столітті і було збережено церковним істориком Євсевієм Памфілом.

Чудо сходження Благодатного вогню в Кулуквії, на місці, де колись лежало тіло Христа, кожен раз говорить лише про одне-про велич і істинність Православної церкви.

Сьогодні в столиці Ізраїлю, Єрусалимі, в Храмі Гробу Господнього ось вже вкотре пройшла урочиста церемонія сходження благодатного вогню напередодні Великодня. Так, приблизно о 14: 00 за київським часом Патріарх Феофіл запалив у закритому вівтарі свічки і передав їх присутнім, щоб ті змогли запалити свої. Відео виклали на YouTube користувачі.

Варто відзначити, що через карантин бути присутнім на настільки значимому для всіх християн подію змогли лише близько 2500 чоловік. Там знаходилися тільки священики, представники ЗМІ, а також віруючі з негативними тестами на коронавірус або вже вакциновані.

При цьому, незважаючи на обмеження, влада Ізраїлю дозволила прибути за Благодатним вогнем літакам з 11 країн, у тому числі і з України. Свідками сходження вогню стала офіційна українська делегація на чолі з керуючим справами Української Православної церкви митрополитом Антонієм (Паканичем).

Кількома годинами пізніше Благодатний вогонь чартерним авіарейсом доставили в Україну, а 2 травня його доставлять в усі храми Української Православної церкви в країні.

Раніше Hyser повідомляв, що потрібно святити на Великдень 2021, а що не можна класти в Великодній кошик.

Також наш портал писав про історію та традиції головного свята християн.

Нагадавши, нардепи розповіли про свої улюблені страви на Великдень.