У віці 90 років не стало легендарного американського астронавта, пілота модуля космічного корабля "Аполлон-11" Майкла Коллінза.

Як пише закордонне видання The Washington Post учасник місії на Місяць помер у середу, 28 квітня, в оточенні членів сім'ї. Відомо, що астронавт довгі роки боровся з онкологічним захворюванням.

Астронавт Майкл Коллінз під час симуляції в Космічному центрі Кеннеді перед місією на місяць. Фото: Getty Images

Як розповідав в одному з інтерв'ю Майкл Коллінз, під час місії на місяць 20 липня 1969 року він відчував себе стурбованим і заціпенілим. Хоча він працював і льотчиком-винищувачем і космонавтом.

У той час як інші члени екіпажу Ніл Армстронг і Едвін "Базз" Олдрін зробили гігантський стрибок для людства, він поодинці облетів місяць, підтримуючи роботу командного модуля і переглядаючи 117-сторінковий список непередбачених обставин, які підготував на випадок, якщо щось піде не так.

Майкл Коллінз так і не ступив на поверхню Місяця і не став настільки популярним, як його колеги Армстронг і Олдрін. Його навіть називали "забутим астронавтом". Проте це не завадило йому продовжувати свою роботу і підкорювати космічні простори.

Після місії "Аполлон" Майкл Коллінз процвітав поза увагою громадськості, і користувався глибокою повагою тих, хто розумів, в чому полягала його місія.

Майкл Коллінз народився в Римі в 1930 році в родині військового. Закінчивши військову академію США, вступив у ВПС США, служив льотчиком-винищувачем, пройшов навчання за фахом льотчика-випробувача. Звільнився з резерву ВПС в 1982 році у званні генерал-майора.

Йому пощастило двічі побувати в космосі: в 1966 році на апараті "Джеміні-10" і 1969 році на "Аполлоні-11".

Американський астронавт став першою людиною у світі, який двічі виходив у відкритий космос. Крім цього, Майкл Коллінз став другим після командира "Аполлон-10" астронавта Джона Янга, хто поодинці облетів навколо Місяця.

Після завершення кар'єри астронавта Майкл Коллінз став засновником і директором Смітсонівського Національного музею авіації та космонавтики у Вашингтоні. Він був внесений в Зал слави астронавтів США і Міжнародний зал космічної слави.

Мало хто знає, але один з кратерів на Місяці має ім'я Майкла Коллінза. Таке рішення прийняв Міжнародний астрономічний союз ще в 1970 році.

У 2009 році нагороджений вищою нагородою США золотою медаллю Конгресу (вручена 16 серпня 2011 року).

Раніше "Нyser" писав про те, що з життя пішов відомий львівський вчений і винахідник Зенон Готра.

Також наш портал повідомляв, у віці 73 років помер відомий американський композитор Джим Стейнман.

Нагадуємо, не стало легендарного телеведучого і кіноактора Олега Марусєва.