Сьогодні, 29 квітня, християни східного обряду відзначають свято Чистий Четвер. Цього дня українські господині традиційно готували Великодню випічку, зокрема паски. Щоб смаколики вийшли красивими, смачними та корисними господині дотримувалися особливих правил.

Як правильно випікати паски розповіла етнограф Олена Громова в інтерв'ю виданню "Факти".

Як зазначила експерт, практично в кожному регіоні України були свої особливі традиції, пов'язані з випіканням великодньої здоби. Але були й загальноприйняті.

Наприклад, паски потрібно було обов'язково випікати в тиші, а перед цим обов'язково помолиться.

"Коли випічка готувалася, люди намагалися не шуміти, голосно не розмовляти вдома і на вулиці, тим більше, що в церкві читалися уривки з Євангелія про останні години земного життя Христа", — розповідає експерт.

Обов'язково перша зроблена паска ставала головною, його розміщували в печі на південну сторону, а потім вже розставляли інші.

Страшною прикметою вважалися тріснуті паски, це обіцяло родині бідний рік, проблеми. А ось якщо випічка вийшла пишною і солодкою, значить і рік повинен бути вдалим і щасливим.

Наші предки не наносили на готові паски білу глазур, зазначила етнограф. Як правило, здобу змащували збитими яйцями й ставили в піч.

Наприклад, на Поділлі, щоб зробити блискучою верхівку, використовували освячену воду з медом. Дуже поширена була прикраса пасок фігурками: сердечками, хрестиками з закрученими "ріжками" ("свастя"). Фігурки робили з тіста.

Крім пасок та баб існували й інші види великодньої випічки.

Так у ХХ столітті на Західній Україні з'явилася цікава традиція - випікати так звані баранчики. Для цього господині купували спеціальні металеві форми.

До слова, така фігуриста випічка була досить велика - 30-40 см або навіть більше.

"У фігурок очі робили з насіння і надягали стрічку-нашийник (вважалося особливим шиком)", — розповіла етнограф.

Раніше "Нyser" писав про те, що українцям розповіли, як освятити великодні кошики.

Також наш портал повідомляв, що категорично заборонено і що потрібно зробити в Чистий четвер.

Нагадуємо, які обмеження діятимуть під час богослужіння на Великдень.