Вже незабаром ПриватБанк збираються продати. Такі ж плани є і на Ощадбанк. Фінустанови не перший рік перебувають у приватизаційних списках. У другому всі вклади програнтовані державою в повному обсязі. Але це збираються змінити. Так, якщо в капітал держбанку зайдуть приватники, банк переведуть до Фонду гарантування вкладів.

Як пояснив радник офісу президента Тимофій Милованов у коментарі виданню "Сьогодні", фонд - це державна установа, він не може збанкрутувати. Він запевнив, якщо у Фонді не буде діставати грошей, то держава зобов'язана розв'язувати це питання.

У свою чергу в НБУ відзначають, що гарантії збереження вкладів зараз не підкріплені відповідними витратами в держбюджеті.

"Ця норма - що держава гарантує всі вклади Ощадбанку - насправді дещо декларативна. Ну не було відповідного рядка в бюджеті, яка б їй відповідала", - говорить член Ради Нацбанку Василь Горбаль.

Василь Горбаль підкреслив, перехід Ощадбанку до Фонду гарантування не несе ризиків. За депозити можна не переживати.

Однак, є інша не менш важлива проблема. У держбанків в Україні є велика соціальна місія: приймати комунальні платежі від населення з мінімальною комісією, доставляти пенсії. Що буде після продажу?

"Чи будуть приватні власники виконувати роль соціального казначейства? Звичайно, ні. Вони відмовляться від цих усіх послуг, скоротять відділення. Ті пенсіонери, для яких "Ощад" – Єдине вікно, щоб оплатити комуналку, будуть позбавлені цієї послуги", – сказав економіст Олексій Кущ.

Також багато експертів впевнені в тому, що відділень Ощадбанку і Приватбанку в разі приватизації стане значно менше. Втім, прихильники залучення в банківську систему приватних інвесторів запевняють, що це не стане проблемою, а пенсіонерам не доведеться освоювати інтернет.

Раніше "Нyser" писав про те, що клієнти "ПриватБанку" стали скаржитися на списання грошей з їхніх рахунків.

Також наш портал повідомляв, українців можуть змусити віднести всі їхні гроші в банк.

Нагадуємо, в уряді поділилися планами щодо долі "ПриватБанку".