29 квітня православні християни відзначають четвертий день Страсного тижня-чистий (Великий) четвер.

У цей день віруючі християни позбавляються від непотрібних речей, поганих думок і проблем, пише "Фокус".

У церкві говорять про Таємний вечір, встановлення обряду Святого Причастя, обмивання ніг Сином Божим своїм учням, молитві Христа в Гефсиманському саду, а також про його зраду Іудою Іскаріотом.

З четверга по неділю в храмах проводяться служби, які присвячені останнім дням життя Ісуса Христа на землі і його стражданням. Християни, які в ці дні відвідують церкву, приносять додому Страсну свічку. За старих часів вірили, що вона позбавляє від недуг.

Чистий Четвер має таку назву тому, що в цей день люди очищають і душу, і тіло. У цей день необхідно позбутися від поганих помислів і увійти в свято Великодня з чистими і світлими помислами.

У Чистий четвер, то, за переказами, рано вранці вода у водоймах набуває особливої благодатної сили, і якщо скупатися раніше, то щастя і удача не залишать протягом усього року. Тим же, хто не збирається бігти на річку, відразу після пробудження потрібно вмитися чистою водою, в яку з вечора поклали срібний предмет. Після такого обряду людина отримувала силу, яка захищала його лихого ока.

Крім того, обмивання в Чистий четвер сприяло позбавленню від втоми, тривог, рятувало від болю. Перш, ніж вмиватися, потрібно було вимовити молитву.

За старих часів вірили, що разом зі стрижкою в цей день підуть нрехи людини.

Господині в цей день прибирали в будинку і викидали непотрібні речі, а також приймалися пекти паски і фарбувати яйця. В цей день прийнято готувати спеціальну "четвергову" сіль і приносити в житло Верес і ялівець, гілочки яких прикріплювали до вхідних дверей.

У цей день забороняється давати нічого з дому. Навіть якщо зайшла сусідка за борошном або сіллю, краще відмовити, тому що разом з продуктами можна віддати мир і благополуччя. Також не можна давати гроші і брати в борг.

Якщо в Чистий четвер перерахувати всі гроші, які є в будинку, то протягом року буде достаток. Рахувати гроші потрібно вранці, опівдні і ближче до ночі, причому робити це треба потай не тільки від чужих людей, а й від домочадців.

Раніше Hyser писав про те, що українцям розповіли, як освятити пас'альні кошики.

Також Hyser повідомляв, що українцям розповіли простий рецепт паски, яку можна приготувати в мікрохвильовці.

Нагадаємо, що у мережі показали найоригінальніші і незвичайні паски.