Українцям розповіли, хто і які виплат отримає після отримання статусу безробітного.

На сьогодні багато українців в результаті пандемії коронавірусу залишилися без роботи. Вони змушені ставитися на біржі праці, щоб якось вижити і отримувати допомогу по безробіттю. Експерти розповіли, хто і на які виплати в такому випадку може розраховувати.

На сьогоднішній день українцям, які втратили роботу в період карантину, Допомога по безробіттю призначається з першого дня отримання статусу безробітного, а тривалість його виплат не може перевищувати 270 календарних днів, пояснила директор Державного центру зайнятості Юлії Жовтяк, повідомляє UBR.

Сам розмір матеріальної допомоги залежить від багатьох факторів. В першу чергу, вона не може перевищувати суму в розмірі 9,08 тис.грн. Це чотириразовий розмір прожиткового мінімуму.

По-друге, матеріальна допомога від держави безпосередньо залежить від розміру зарплати на попередньому місці роботи і трудового стажу.

Якщо робочий стаж до двох років, передбачається допомога в розмірі 50% від зарплати. Стаж від двох до шести років – 55%, від шести до десяти – 60%, а якщо стаж понад 10 років – 70%. Разом з тим Служба зайнятості буде поступово урізати розмір виплат: перші 90 днів платитимуть 100% суми, наступні 90 днів – 80%, а надалі – 70%.

Тому, перед тим як йти і влаштовуватися на біржу праці, можна самостійно обчислити той розмір виплат, на який може розраховувати людина. Наприклад, якщо у людини трудовий стаж 9 років, на попередньому місці роботи він отримував 6 тисяч гривень, то його виплата по безробіттю складе 3,6 тис. грн в перші 90 днів. У наступні 90 днів - вже 2,88 тис.грн. А надалі - 2,52 тис.грн.

Раніше Hyser писав про те, що у Мінфіні розповіли про новий податок для власників авто.

Також писали, що кому змінять виплати пенсійних допомог найближчим часом.

Нагадаємо, що українцям розповіли про зміни в бюджетних субсидіях.