НБУ змінює умови обсервації для готівкових грошей

Про те, що банк-регулятор скоротив час карантинного зберігання готівки з двох тижнів до п'яти днів, інформує пресслужба НБУ.

Такі поправки були введені, виходячи з рекомендацій МОЗ України. У центрі контролю і профілактики захворювань пояснили, що основний шлях інфікування людей коронавірусом - крапельний, і ризик зараження після контакту з забрудненими предметами або поверхнями, включаючи готівку, досить низький. До того ж п'ятиденний термін карантину і так перевищує час виживання коронавірусної інфекції на будь-яких поверхнях.

Таким чином, після року чинних обмежень, коли вилучена з обігу Готівка зберігалася в окремому приміщенні по два тижні, термін змінили на п'ять днів. Тепер, після п'ятиденної витримки, банкноти будуть оброблятися автоматизовано, за допомогою спеціальних високошвидкісних пристроїв. Ті купюри, які ще придатні для повернення в обіг, стануть упаковуватися в пачки, загорнуті в термоусадкову плівку. Після цього, пачки готівки відправлять в печі, і підданий короткостроковому високотемпературному шоку - близько 160 градусів за Цельсієм, що також має посприяти знищенню вірусу і зменшення ризику інфікування.

Гроші. Фото: НБУ
Гроші. Фото: НБУ
Гроші. Фото: НБУ

Втім, в НБУ закликають населення все ж задуматися про розумність візитів в банківські відділення або фінансові організації, через те, що в людних місцях є можливість піддатися зараженню коронавірусною інфекцією.

Зокрема, в банку-регуляторі рекомендують:

скористатися онлайн-банкінгом - додатками або вебверсією;

при виникненні невідкладності у здійсненні розрахунків - здійснювати їх за безготівковим розрахунком або оплачувати товари та послуги безконтактним способом.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що українців зобов'яжуть віднести в банки всі накопичені кошти і сплатити з них податок у розмірі 5 відсотків.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що вже цього року номінальна зарплата підніметься на 17,8 відсотка, а реальна стане більше на 8,6 відсотка.

А до цього ми розповідали про те, що у Мінсоцполітики пояснили, як з вересня 2021 року перераховуватимуть пенсійні виплати.