У МОЗ України попереджають ще про один вид респіраторного вірусу

Про те, громадяни України, які планують поїздки на Близький Схід, зобов'язані врахувати поширення синдрому MERS-CoV, повідомляє пресслужба Центру громадського здоров'я МОЗ.

Зокрема, ця гостра респіраторна вірусна інфекція, часто не має яскраво вираженої симптоматики, але досить часто супроводжуватися підвищеною температурою тіла, задишкою або кашлем. При цьому в інфікованих може розвиватися пневмонія.

Як запевняють у ВООЗ, поки ще збудник захворювання обмежується Аравійським півостровом, основна маса випадків зафіксована в Саудівській Аравії, Омані, Катарі, Ірані, ОАЕ, Йорданії, Кувейті та Ємені. За межами цих територій, відзначені тільки рідкісні випадки хвороби.

Новый вирус, фото: скриншот
Новый вирус, фото: скриншот

Таким чином, в січні 2021 року, в Саудівській Аравії виявили сім нових випадків зараження MERS-CoV, з них три - з летальним результатом. Вік пацієнтів коливається в межах від 48 до 84 років. Також, всі хворі страждали на цукровий діабет, гіпертонію або мали хронічні проблеми з нирками. Пацієнти саме з такими захворюваннями, а також хворобами легенів і слабким імунітетом, найбільш схильні до цього вірусу. Інфікування MERS-CoV найчастіше відбувається після прямого або часткового тактильного контакту з верблюдами. Втім, і від людини до людини вірус теж передається, але в межах сім'ї.

У ВООЗ рекомендують:

  • не допускати тісного контакту з тваринами, особливо якщо це верблюд;
  • не приймати в їжу сире молоко або м'ясо верблюда якщо вони не пройшли належну санітарну обробку;
  • уникати місць масового скупчення людей;
  • дотримуватися раціональних заходів гігієни, такі як регулярне миття рук, як до, так і після торкання тварин;
  • утримуватися від контактів з хворими тваринами й слідувати практиці гігієни харчових продуктів.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що Євген Комаровський розповів про дослідження з вакцинації та тромбів.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що адаптивний карантин продовжений до 30 Червня, але це ще не остаточна дата.

А до цього ми розповідали про те, що кліщі переносять не тільки енцефаліт, але і хвороба Лайма.