Через кілька місяців в Україні можуть перерахувати електроенергію для населення.

Змін вимагає МВФ, окрім того, через високі борги перед генерацією Кабміну доведеться вирішити проблему нестачі коштів, пише "Обозреватель".

Уряд вже встиг переглянути декілька варіантів перерахунку цін і вирішили в травні залишити чинні правила, а далі підвищувати ціни для тих, хто витрачає багато струму.

Українці будуть платити 1,68 грн за кВт*год за весь травень.

В подальшому ціна виросте через декілька причин. По-перше, в МВФ наполягають на тому, щоб борги на ринку скорочувалися, і для цього комусь доведеться заплатити більше; досі не відомо, хто може стати міністром енергетики (в.о. голови відомства Юрія Вітренка можуть зняти в будь-який момент); в уряді так і не домовилися про конкретні умови подорожчання струму.

Можливо підвищення цін українців чекає 1 липня, але остаточної інформації на цей рахунок немає. Якщо до того моменту не буде прогресу в переговорах із МВФ, погодженого сценарію, то нововведення можуть знову перенести.

Експерти розказали, що вартість кожної кВт*год електроенергії в разі споживання понад 500 кВт*год на місяць може вирости з 1,68 до 2,5 грн. Про це глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко. За його словами, раніше уряд розглядав варіант підвищення цін із 1 квітня і для тих, хто споживає більше ніж 300 кВт*год, проте рішення перенесли.

Попенко вважає, що варто ввести чотири різні тарифи: на перші 100 кВт*год у розмірі 90 коп., від 100 до 500 кВт*год – 1,68 грн, від 500 до 1000 кВт*год – 2,5 грн, і вище за 1000 кВт*год – більше ніж 3 грн. Однак і це не вирішить нестачі коштів на компенсацію вартості генерації струму.

Раніше Hyser писав про те, що українцям пояснили, як працюватиме річний тариф на газ.

Також Hyser повідомляв, що в "Укрпошті" розповіли українцям, яким чином можна заощадити 50% на всіх послугах, в тому числі і на оплаті комуналки.

Нагадаємо, що у Кабінеті Міністрів прийняли рішення щодо тарифів на світло на наступні два місяці.