У Чорнобилі були виявлені вельми рідкісні рослини.

Справа в тому, що на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника нещодавно проводилася Ботанічна експедиція, яку організували науковці спільними зусиллями із заступником директора Ботанічного сад ім. академіка А. Фоміна. В результаті в цій місцевості їм вдалося відшукати такі рідкісні рослини, як Сон Луговий Pulsatilla pratensis і Сон розкритий, або широколистий Pulsatilla patens (L.) Mill. Про це пише "Головнокомандувач".

у Чорнобильській зоні знайшли рідкісні рослини-розетки, фото: YouTube

Їх дуже рідко можна зустріти де-небудь, тому вони занесені до Червоної книги України та Червоної книги Республіки Білорусь як неоцінені. Також Сон широколистий ще є в додатку Бернської Конвенції 1979 року як вид, який потрібно захищати.

Це означає, що обидва згадані види розцінюються як об'єкти видового біорізноманіття. Їх можна зустріти в заповіднику в соснових лісах і на узліссях. Як правило, цвітуть ці рослини в кінці квітня-початку травня.


Сон Луговий починає цвісти разом з появою листя. Він відрізняється своїми широколистим листям, які збираються в прикореневу розетку, а з'являються лише після відцвітання рослини. Розмножуються насінням, а не поширюючись на великі площі.

До слова, на сьогодні завдяки зусиллям природоохоронних заходів обидва види в заповіднику мають стабільні локальні популяції.

Раніше "Hyser" писав про те, що СБУ розкрила секретні документи щодо катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Також наш портал повідомляв, що в Україні створили онлайн-виставку, приурочену 35-річчю аварії на ЧАЕС.

Нагадуємо, що у Чорнобилі організували унікальний екскурсійний маршрут.