Українцям стало вигідно зберігати свої гроші у банках, оскільки гривневі депозити подорожчали.

Так за квітень поточного року у вітчизняній банківській системі зафіксовано зростання відсотків за депозитами. Таку інформацію оприлюднили в Мінфіні.

Відзначається, що прибутковість короткострокових депозитів терміном менше ніж місяць зросла на 0,06 п.п. (процентного пункту) і склала 5,12% річних.

Що стосується депозитів, термін зберігання яких становить від 6 місяців до одного року, то відсотки підвищилися на 0,04 п.п. – до 7,34% річних. Крім цього, незначно зросла прибутковість депозитів, термін яких перевищує рік, а саме на 0.02 п.п. – до 7,23% річних.

В той самий час ставка ніяк не змінилася за безстроковими депозитами й становить ті ж 3,88% річних.

Варто відзначити, що є кілька видів депозитів, ставки яких несуттєво знизилися. Йдеться про вкладення терміном від 1 і від 3 місяців. У них прибутковість впала на 0,01 п.п. і на 0.02 п. п. відповідно.

Таким чином, депозити строком від 1 місяця тепер мають прибутковість 5,46%, депозити строком від 3 місяців – 6,9%.

Що стосується доларових депозитів, то відсотки по ним хоч і не змінилися, але вони не високі. Трохи вищою стала прибутковість для вкладів строком від 6 місяців, а саме на 0,08 п.п. і досягла 1% річних.

А ось прибутковість за вкладами, які перевищують рік, не змінилася. Вона залишилася на колишньому рівні - 1,24% річних.

Крім того, трохи зросли процентні ставки за депозитами в євро. Тепер їх середня прибутковість дорівнює 0,65% річних.

Відзначимо, якщо звернутися в банк, який є учасником ФГВФО (Фонду гарантування вкладів), держава гарантує повернути ваші вкладення навіть якщо банк збанкрутує.

Якщо термін планованих накопичень до 1 року, то можна віддати перевагу гривні, якщо кілька років, то краще вибирати євро або долар. Також експерти радять розподіляти свої заощадження за різними валютами.

Раніше "Нyser" писав про те, що з 1 червня 2021 року клієнти ПриватБанку більше не отримуватимуть відсотки на залишок за картками.

Також наш портал повідомляв, експерт розповів, чи зміниться рівень доходів українців у 2021 році.

Нагадуємо, експерти розповіли, що зміниться після приватизації "Ощадбанку".