Експерт розповів, чи зміниться рівень доходів українців у 2021 році

У зв'язку з пандемією коронавірусу економіки багатьох країн переживають не найкращі часи, в їх число увійшла і Україна. Вже з початку цього року в економіці нашої країни спостерігається значний спад. Як ця ситуація відобразитися на доходи простих українців і чи варто сподіватися на підвищення доходів, розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак в ефірі програми "Зворотній зв'язок" на телеканалі "Україна 24".

Андрій Новак зазначив, що реальне зростання доходів відбувається за рахунок зростання мінімальної зарплати, тому він буде значно менше, ніж номінальний. Частка громадян, які працюють тільки на мінімальну зарплату, дуже низька. Він підкреслив, що значна частина українців офіційно отримували "мінімалку" і додатково доплати в конвертах. На сьогоднішній день збільшується бухгалтерська частина мінімальної зарплати, тому доходи більшості українців не збільшаться.

За словами Андрія Новака з початку 2021 року економіка країни йде на спад. Якщо порівнювати перший квартал цього року і попереднього, то бачимо падіння аграрного сектора на 5%, промисловості на 2%, будівництва на 13% і вантажообігу на 6%. Він зазначив, що всі перераховані галузі дають більшу частину частки ВВП України. Реальна Економіка України падає, і в таких умовах розраховувати на зростання доходів населення, навіть не варто.

Разом з тим дані Держстату свідчать про зростання середньої заробітної плати в Україні на 1 тисячу гривень. Так, за березень 2021 року номінальна зарплата штатного працівника підприємств склала 13 612 гривень, що на 8,5% більше показника лютого цього ж року.

Раніше портал Hyser повідомляв, що в уряді планують прийняти закон, який зобов'яже всіх українців віднести свої заощадження в банк і сплатити податок у розмірі 5%.

Також наш портал інформував, що в Україні можуть злетіти ціни на Інтернет-послуги через введення мита на імпорт кабелів.

Нагадаємо, що українцям розповіли, як зміниться розмір мінімальної зарплати наступного року.