Уряд винесло на громадянське обговорення нову ініціативу

В Міністерстві соціальної політики розробили документ, який на законодавчому рівні закріпить за повнолітніми дітьми обов'язок фінансово підтримувати літніх батьків, а також серйозно розширить повноваження органів опіки. Крім цього, законопроект пропонує внести зміни в майнові права окремих категорій осіб і відшкодування витрат на догляд за такими особами. Документ розміщений у мережі для громадського обговорення на сайті мінсоцполітики.

У Конституції України сказано, що Повнолітні діти зобов'язані дбати про своїх непрацездатних батьків, що повторено і в Сімейному кодексі, однак, варто зазначити, що норми, зазначені в цих документах швидше відносяться до морально-етичних рекомендацій, і при нормальних взаєминах в сім'ї діти і так зазвичай забезпечують батьків. В іншому випадку батько може звернутися до суду і отримувати допомогу від своїх дітей у вигляді аліментів.

У законопроекті, запропонованому Міністерством, зазначається, що є випадки, коли діти, які зобов'язані утримувати літніх батьків і підтримувати їх коштами у разі тяжкої хвороби або інвалідності, ігнорують такі вимоги. В такому випадку літні люди, які вимагають догляду, виявляються в спеціальних установах, де їх утримує держава.

На такий випадок законопроект пропонує ввести норму, яка зобов'яже повнолітніх дітей оплачувати всі витрати соціальних служб, які доглядають за їх батьками. Якщо вони не будуть виконувати цю вимогу, то влада може в судовому порядку вимагати відшкодування за три роки, крім того, діти, які не доглядають за своїми батьками, не можуть отримати спадщину, поки не розрахуються з соціальними установами.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що у Міністерстві соціальної політики поділилися подробицями прийдешньої пенсійної реформи.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Марина Лазебна заявила, що в бюджеті ПФУ утворилася "діра".

Також "Hyser" писав, що українським пенсіонерам розповіли, як вони можуть підвищити свої виплати до 5 500 гривень.