Експерти розповіли, що зміниться після приватизації "Ощадбанку"

"Ощадбанк" є одним з найбільших українських банків, послугами якого користується величезна кількість клієнтів. Банком зацікавився Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), тому незабаром з державного він може перетворитися на частково приватний. Як ці зміни вплинуть на клієнтів фінустанови та чи варто панікувати, повідомляє портал from-ua.

Плани ЄБРР збігаються з планами українського уряду, який має намір зменшити частку державного сектора в банківській сфері. На даний момент уряд вже розробив законопроєкт, який допоможе "Ощадбанку" увійти до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Відзначається, що цей крок є обов'язковою умовою, для подальшого входу банку в приватний капітал.

На сьогоднішній день вклади банку повністю гарантує держава, як єдиний його власник, але після прийняття законопроєкту відповідальність з держави буде знята і відповідати за них буде ФГВФО.

Для більшості українців після часткової приватизації "Ощадбанку" нічого не зміниться. Однак ЄБРР зазначає, що сервіс у фінустанові може піднятися на новий рівень. У той же час експерти відзначають, що розраховувати на обіцянки не варто. Штат співробітників можуть скоротити, чому у них додасться обов'язків і як наслідок привітніше вони точно не стануть. Але в роботі операційної системи можливі позитивні зрушення.

Експерти відзначають, що може виникнути проблема із забезпеченням вкладів фізичних осіб.причому ФГВФО гарантує відшкодування вкладів до 200 тисяч гривень, а от якщо сума більша, то гарантій немає. Тому експерти рекомендують вкладникам задуматися і захистити свої заощадження від ризику. Варто підкреслити що гарантія на вклади перевищують 200 тисяч гривень буде діяти ще протягом 6 місяців після вступу "Ощадбанку" до ФГВФО.

Раніше портал Hyser повідомляв, що клієнтів "Ощадбанку" і ПриватБанку сповістили про зміни щодо банківських послуг.

Також наш портал інформував, що українців попередили, що через кілька років ПриватБанк буде приватизований.

Нагадаємо, що ПриватБанк і Ощадбанк попередили про різке подорожчання послуг.