В уряді представили оновлений варіант пенсійної реформи

В уряді вже довгий час обговорюється питання введення накопичувальної системи пенсій і незабаром це може статися. Так, в Мінсоцполітики представили оновлену концепцію другого рівня пенсійної системи, що передбачає введення накопичувальних пенсій в Україні. Про це інформує портал liga.net.

Оновлена версія реформи не передбачає підвищення податків. Якщо на початку уряд розглядав два шляхи фінансування накопичувальної пенсії: шляхом підвищення ЄСВ і ПДФО або відрахування частини з них до накопичувальних фондів, то зараз зупинилися на другому варіанті. Тобто податкове навантаження на бізнес підвищуватися не буде.

Також з нововведень те, що українці зможуть контролювати свої накопичення через додаток "дія". Передбачається, що буде створено "єдине вікно" через яке кожен учасник накопичувальної системи зможе управляти коштами, зокрема переводити їх з одного фонду в інший.

В оновленій версії реформи відмовилися від ідеї створення ще одного Пенсійного фонду. Якщо раніше розглядали два варіанти: створення ще одного Державного фонду або допуск до обов'язкових накопичень недержавних пенсійних фондів (НПФ), то в кінцевому підсумку зупинилися на другому варіанті. Однак попередньо ринковим НПФ доведеться пройти ліцензування. Обліком учасників накопичувальної системи займатиметься держава через єдиний соціальний реєстр, який, інтегрують з порталом держпослуг "дія".

Крім того скасовуються вікові обмеження. Стати учасником накопичувальної системи зможе будь-який українець, який офіційно працевлаштований. Також громадянам нададуть право самостійно обирати формат виплати накопичених грошей. Тобто всю суму можуть виплатити за раз або певний термін, а також можна вибрати довічну виплату.

У Мінсоцполітики зазначають, що введення накопичувальної пенсії дозволить подвоїти виплату, яку пенсіонер отримує від солідарної системи. На сьогоднішній день розмір середньої пенсії становить 3507 гривень.

Раніше портал Hyser повідомляв, що глава Мінсоцполітики Марина Лазебна розповіла про дірку в Пенсійному фонді.

Також наш портал інформував, що українцям показали інструкцію як підвищити пенсію до 5500 гривень.

Нагадаємо, що в уряді анонсували чергове підвищення пенсій.