У бюджеті Пенсійного фонду України (ПФУ) утворилася величезна діра. Розв'язання даної проблеми поки немає. Але найкращим виходом із ситуації може бути проведення пенсійної реформи.

Про це заявила глава Міністерства соціальної політики України Марина Лазебна в ефірі "24 каналу".

Як зазначила міністр, в країні потрібно якомога швидше ввести другий рівень пенсій. На її думку, солідарна система, що існує, вже не справляється.

Марина Лазебна пояснила, що до 2050 року, число українців, які досягли віку в 65 років становитиме половину населення нашої країни. Таким чином, демографічна криза не дозволить забезпечити хороші пенсії.

Варто зазначити, що вже зараз близько 60 відсотків громадян похилого віку мають менш як 3 000 гривень на місяць, а ще 1,8 відсотка і того менше — до 2 000 гривень.

Збільшити розмір пенсійних виплат громадянам, які отримують менше ніж 2 тисяч гривень, заважають проблеми в солідарній системі.

У Мінсоцполітики поки не бачать шляхів вирішення, які дозволять наповнити бюджет ПФУ.

Глава Міністерства соціальної політики підкреслила, що солідарна пенсійна система не є системою пенсій, а всього лише "система соціальної допомоги".

Як повідомила Марина Лазебна, в її розумінні, пенсія — "це те, що ти відкладаєш один на старість, а потім витрачаєш, тобто солідарна система — система подачок соціальної допомоги".

Міністр запевнила, що з роками розрив між пенсією і заробітною платою буде все більше. На цей час громадяни, в якості пенсій, отримують 27 відсотків від своєї заробітної плати. Але і цей відсоток буде падати, оскільки людей, які платять внески, стає все менше.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Мінсоцполітики розповіли, кому пенсії як і раніше будуть доставляти за місцем проживання.

Також наш портал повідомляв, які можливі ризики очікують українців з введенням накопичувальної пенсійної системи.

Нагадуємо, ПФУ назвав банки, які виплачуватимуть пенсії українцям, починаючи з 1 вересня.