Якщо позичальник не має змоги заплатити кредит самостійно, він має право переоформити його на іншу особу, але тільки з її згоди.

Експерти розповіли моменти такої схеми, пише "Ліга".

Вони кажуть, що переоформлення кредиту на іншу людину є законним способом повернути борг, коли позичальник не має можливості зробити це самостійно. Часто це буває у випадках, коли чоловік і дружина розлучаються, коли люди переїзджають за кордон, втрачають роботу тощо.

Повідомляється, що для переоформлення кредиту має бути вагома причина, тому боржник має заздалегідь отримати відповідні довідки, свідоцтва та інші документи, які би підтверджували необхідність переоформлення.

Наприклад, у випадку розлучення можливі два варіанти повернення кредиту: розділення зобов’язань (якщо банк вирішить, що кредит був взятий на потреби родини), або ж кредит залишиться лише дружині/чоловіку (за згодою сторін або якщо кредит взято на потреби однієї людини).

У випадку іпотеки або кредиту на авто – право власності на відповідний об'єкт передається людині, яка виконуватиме кредитні зобов’язання.

Кредит на житло, яке знаходиться на етапі будівництва, можна передати на умовах переуступки прав. Для цього потрібно розірвати договір із забудовником, а інша особа повинна придбати право власності на це житло. Після отримання письмової згоди від забудовника і банку відбудеться переуступка боргу.

За переоформлення потрібно буде сплатити до 5% від вартості нерухомості (точна сума прописується в договорі).

Так людина, на яку переписується кредит, повинна пройти перевірку банком. Вона повинна мати постійний прибуток, мати хорошу кредитну історію та мати оригінали усіх необхідних документів.

Переоформлення кредиту на іншу особу є добровільним. Банки чи інші фінустанови не можуть змушувати українців сплачувати борги родичів. Випадок, коли ролич є поручителем.

Раніше Hyser писав про те, що ПФУ назвав банки, які виплачуватимуть пенсію українцям, починаючи з 1 вересня.

Також Hyser повідомляв, що українців зобов'язали заповнити декларації для податкової.

Нагадаємо, що підприємців сповістили про додаткові виплати.