Керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Юрій Ганіченко заявив, що вже третій тиждень поспіль в Україні спостерігається зменшення кількості хворих коронавірусною інфекцією.

У Київській школі економіки прогнозують, що через тиждень у "червоній" зоні залишаться три українські області - Хмельницька, Харківська та Сумська області, пише "Униан".

"Через тиждень ми очікуємо, що в Україні в "червоній" зоні залишаться тільки три регіони - це Хмельницька, Харківська та Сумська області. Решта регіонів, очікується, що вийдуть з "червоного" рівня", - заявив керівник Центру економіки охорони Здоров'я Київської школи економіки Юрій Ганіченко.

Аналітик каже, що в розрізі поточної ситуації можна спрогнозувати вихід з "червоної" зони тих регіонів, які в даний час знаходяться в ній.

Як приклад він навів Житомирську область, в якій ситуація стабілізується, а також Запорізьку і Київську.

"Очікується стабілізація цього показника через збільшення обсягів тестування, і після цього ці три регіони зможуть вийти з "червоного" рівня, - зазначив він.

На думку Ганіченка, днями з "червоної" зони вийде Миколаївська область. Також він вважає, що Чернігівська область може протягом тижня може вийти з "червоної" зони епідпасності.

"Ще залишилися кілька областей, які все ще знаходяться в "червоному" рівні епідопасності. Перш за все це Хмельницька область, яка все ще далеко знаходиться до виходу з "червоного" рівня за рівнем госпіталізації. Також Сумська область знаходиться далеко від кордону в 60 госпіталізацій на 100 тисяч населення", - зазначив він.

Харківська область може вийти на нормальні показники протягом одного дня, вважає аналітик, проте ситуація в цьому регіоні ще залишається стабільно критичною. Відсоток зайнятості кисневих ліжок займає більше 60%, хоч це і менше порогового значення 65%. Ганченко також зазначає, що всі профільні лікарні на Харківщині переповнені.

"У них ліжка з киснем зайняті на 78%, реанімаційні зайняті на 92%. Тому вихід Харківської області з "червоного рівня" все ще не рекомендується", - підкреслив він.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні стало більше "жовтих" зон карантину.

Також Hyser повідомляв, що з 1 травня в Києві послаблюють карантинні обмеження.

Нагадаємо, що за словами Степанова, в країні пройдено пік третьої хвилі ковід.