У четвер, 29 квітня, на черговому засіданні Верховна Рада України прийняла рішення призначити на посаду міністра енергетики Германа Галущенко.

Трансляція засідання ВР йшла на YouTube-каналі телеканалу "Рада". Відомо, що за кандидатуру Германа Галущенко проголосували 305 народних депутатів. Проти - 31 нардеп. 10 вирішили утриматися, а 24 - взагалі не голосували.

Відзначимо, Міністерство енергетики довгий час не мало повноцінного міністра, а останні місяці ним керував Юрко Вітренко, який 28 квітня став керівником "Нафтогазу".

Виступаючи в парламенті, Герман Галущенко заявив, що головним його завданням на посаді міністра стане розв'язання проблем в енергетичній галузі, серед яких: борги на енергоринках, незавершеність інтеграції енергосистеми з ринком ЄС, ціни на газ, захист вразливих споживачів, тіньовий ринок нафтопродуктів, протистояння Північному потоку-2.

Що відомо про нового міністра енергетики України Германа Галущенко

новий глава Міненерго Герман Галущенко. Скріншот з відео на Youtube

47-річний львів'янин Герман Галущенко за освітою юрист, випускник Львівського університету. Навчатися також в Українській академії зовнішньої торгівлі. Він є кандидатом юридичних наук та має звання "Заслужений юрист України".

Його політична кар'єра почалася у 1997 році, коли він почав працювати в Адміністрації президента Леоніда Кучми. Після Помаранчевої революції його призначили на одну з посад у Секретаріаті президента Віктора Ющенка.

З приходом до влади Віктора Януковича Галущенко став директором Департаменту судової роботи в Мін'юсті.

Також він працював віце-президентом у державному "Енергоатому" (з травня 2020 року) і з 2013 по 2014 рік директором з правового забезпечення.

Також він працював в органах прокуратури та МЗС, обіймав посади заступника керівника департаменту Секретаріату президента України та директора Департаменту судової роботи Міністерства юстиції. Викладав у Київському університеті ім. Т. Г. Шевченка.

Є в біографії нового міністра і чорні плями. У серпні минулого року народний депутат від "Європейської Солідарності" Володимир Ар'єв оприлюднив інформацію про зв'язок Германа Галущенка з нефракційним парламентарієм Андрієм Деркачем (якому США вже закидають втручання у вибори президента, вважаючи його російським агентом). Пізніше інформацію про зв'язок Галущенка з Деркачем підтвердили багато представників українського політикуму.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Володимира Зеленського є як мінімум одна формальна причина розпустити Верховну Раду.

Також наш портал повідомляв, депутат Олексій Гончаренко заявив, що Офіс президента збирається відправити у відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

Нагадуємо, голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила про готовність стати прем'єром.