З 1 червня в Україні набуде чинності закон про ринок сільгоспземлі.

Це означає, що з зазначеного терміну всі бажаючі, за деяким винятком, зможуть придбати земельну ділянку при бажанні. Цим правом поки будуть наділені тільки самі українці як фізособи, і тільки до 100 га в одні руки. Відповідною інформацією з цього приводу поділилися в Міністерстві юстиції України, пише "РБК-Україна".


У відомстві пояснили, для кого ринок української землі буде закритий, і коли ділянки зможуть купувати компанії. В першу чергу на покупку землі зможуть претендувати орендарі землі з 2010 року, але вартість земельних ділянок до 2030 року обов'язково повинна відповідати нормативній грошовій оцінці, а ніяк не бути нижче.

А ось компанії отримають право на придбання землі лише з січня 2024 року, але не більше ніж 10 тисяч га. Разом з тим у власність банку земля може перейти в якості заставного майна, яке фінустанова повинна буде потім продати за 2 роки. Ось кому не зможуть продавати землю:


В цілому будь-який покупець повинен пройти певну перевірку перед підписанням документів про купівлю-продаж землі. Йдеться про перевірку даних покупця в Держреєстрі прав на нерухоме майно, Державному земельному кадастрі, Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Оплата ж повинна здійснюватися в безготівковій формі, тому покупцеві потрібно буде відкрити рахунок в банку. Примітно, що джерела походження коштів, за які купується земельна ділянка, доведеться документально підтверджувати.

Раніше "Hyser" писав про те, що українцям пообіцяли роздати нові земельні ділянки.

Також наш портал повідомляв, що була опублікована докладна інструкція для городників, садівників і квітникарів. Йдеться про посівний календар на травень-2021.

Нагадуємо, що був озвучений прогноз за цінами на продукти на Великдень.