У Кабміні пообіцяли, що протягом року тарифи на газ можуть змінитися

Про те, що влітку ціна одного кубометра "блакитного палива"все ж може знизитися, але є нюанси, на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами Шмигаля, з середини 2020 року, в Україні запрацював вільний ринок газу, і для уряду головним завданням стало встановити справедливі та прозорі правила взаємовідносин споживачів і газопостачальних компаній. З травня поточного року, в нашій країні компанії - постачальники газу зобов'язані надати населенню річний продукт, тобто фіксовані тарифи повинні бути чинні до травня 2022 року, і ціни не можуть коливатися протягом 12 місяців.

Газ. Фото: Hyser
Газ. Фото: Hyser
Газ. Фото: Hyser

Однак, прийняті норми все ж дозволяють газопостачальним компаніям знижувати вартість енергоносія, але тільки в тому випадку, якщо ціна газу знизитися й у європейських постачальників, що цілком може статися в літній сезон. Цілком можливо, що в цей період і "Нафтогаз", і подібні компанії запропонують споживачам інші, більш вигідні тарифи, оскільки вони в цьому зацікавлені, щоб зберегти своїх клієнтів і частку на ринку.

Поки ж "Нафтогаз" запропонував, в рамках річного тарифу, Ціна за один кубометр газу в 7,96 гривні, без урахування розподілу. В уряді сподіваються, що і ця ціна може стати нижчою. Втім, навіть у тому випадку, якщо цього не станеться, річний тариф - це можливість передбачити свої майбутні витрати для побутових споживачів, і це може захистити населення від коливань вартості газу і зберегти всі переваги вільного ринку.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що ПФУ назвав банки, які виплачуватимуть пенсії українцям, починаючи з 1 вересня.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що ціни на електроенергію будуть підіймати в кілька етапів, до 3 гривень за один кВт*год, а "блакитне паливо" виросте в ціні відразу на 10 відсотків.

А до цього ми розповідали про те, що вартість гречки до кінця року може різко зрости до 80 грн за пачку.