Українців попередили про те, що вартість гречки до кінця року може різко зрости до 80 грн за пачку.

Значне зростання вартості крупи в інтерв'ю виданню " Gazeta” прогнозувати директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий. Нагадаємо, що зараз вартість цієї крупи від 30 до 50 грн залежно від виробника. Але до кінця року все може дуже різко змінитися.

В першу чергу до такого зростання може привести відсутність власного виробництва цієї крупи. Це завжди була велика проблема. На зростання ціни на гречку впливають і незакриті кордони з Казахстаном.

І, звичайно, це карантинні обмеження в країні.

Пояснює такі причини Громовий тим, що за останні 4 роки в Україні виробництво гречки впало в три рази. Нині цей показник тримається на рівні 60 тисяч гектарів при необхідних 150 тисяч гектарів.

Тому зовсім не дивно те, що ціна на цю крупу буде рости і до кінця року багато українців вже не зможуть її купити. Адже це буде дорого. Вже зараз багато хто відмовляється від гречки, вибираючи альтернативні крупи, які мають більш демократичну ціну.

Також в Україну саме з Казахстану потрапляє найбільший імпорт гречаної крупи. Що найцікавіше, зазначає експерт, це крупа російського виробництва, яка транзитом з Алтайського краю через Казахстан за договором вільної торгівлі з цією азіатською країною в'їжджає в Україну.

Але за підсумком дані змінюються і ми вже отримуємо крупу казахстанського виробництва. Все це згубно впливає на вітчизняного виробника, якому дуже важко конкурувати в таких умовах. Адже йому потрібно платити зарплати своїм працівникам і утримувати виробництво в цілому.

Раніше Hyser писав про те, що експерти розповіли, скільки пасок можна з'їсти, щоб не нашкодити здоров'ю.

Також писали, що медики розповіли, які крупи значно покращують здоров'я людини.

Нагадаємо, що лікарі розповіли, чому так небезпечно пити вчорашній чай.