Банк-регулятор заборонив використовувати в договорах дрібний шрифт і приховувати додаткову інформацію

Про те, що зміни до вимог, що належать до банківських договорів і стосуються розкриття всієї наданої інформації про послуги, набрали чинності в цей вівторок, 27 квітня 2021 року, повідомляє пресслужба НБУ.

З цього дня, банки зобов'язані детально описувати всі свої послуги як в договорах про відкриття вкладу, так і при видачі будь-якої позики, кредиту або супроводу відкритого рахунку. Вимоги НБУ також включають точні вказівки: дати Повернення депозиту або вкладу; інформацію про те, чи може банк самостійно збільшити термін дію вкладу, а в кредитному договорі ще й уточнити повний перелік і вартість всіх додаткових послуг або умов, що змінюють процентну ставку і суму регулярного платежу. При цьому розмір шрифту повинен бути розбірливим і не менше, ніж одинадцятий типографський кегль.

Крім цього, фінансовим установам суворо забороняється включати в Угоди пункти, що не відповідають чинним законодавчим нормам. Наприклад, що не дозволяють клієнту подавати на банк позов до суду або скаргу в правоохоронні органи. Не дозволяється змінювати умови чинного договору і вимагати оплату ненаданих, нав'язаних або ненаданих послуг.

Втім, такі зміни не поширюються на публічну частину договорів про послуги - "оферту", а тільки на ті угоди, які клієнт фінансової установи підписує власноруч. У тому числі й на ту, що стосується надання послуг, і приєднується додатково. Однак, публічна частина договору, не може і не повинна вступати в розбіжність з індивідуальною частиною договору.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що з'явилася інформація щодо роботи банківських установ на травневі свята.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що якщо пенсіонер не визначиться з банком, де повинен отримувати виплати, до вересня 2021 року, то йому автоматично відкриють рахунок в "Ощадбанку".

А до цього ми розповідали про те, що українців змусять всіх віднести гроші в банк і заплатити з них 5 відсотків податку.