Вже через два місяці українцям прийдуть квитанції на сплату податку на нерухомість

Українцям, які мають у власності квартиру площею понад 60 квадратних метрів або будинок понад 120 квадратних метрів, доведеться сплатити податок на нерухомість. Квитанції будуть направлені до 1 липня. Про це йдеться в Податковому кодексі України.
Так, до 1 липня 2021 року кожному українцю, які має "зайві" квадратні метри, прийде квитанція. Відзначається, що платіжки приходять за минулий рік, тобто в цьому році доведеться заплатити за 2020 рік. Сам розмір податку залежить від населеного пункту, де розташовується нерухомість, а на сплату квитанції українцям дають 60 днів. Примітно, що місцева влада має право контролювати ставку, проте її розмір не може перевищувати 1,5% "мінімалки". Так, якщо в 2020 році ця сума становила 62,5 гривні, то в 2021 році вже 70,8 гривні.
Крім того місцеві органи влади мають право збільшити норму, тобто стягувати податки не з тих громадян, які мають квартиру площею 60 метрів, а з тих у кого житлоплощу від 70 квадратних метрів. Якщо припустити, що влада встановила максимальну ставку і мінімальну норму по площі, то за квартиру площею 80 квадратів доведеться віддати 1416 гривні, в 2020 році за цю ж квартиру сплачувалося 1250 гривень.
Незабаром українців можуть зобов'язати віднести в банки всі накопичені кошти і сплатити з них податок у розмірі 5%. Таке нововведення передбачено законопроєктами "податкової амністії" автором яких став голова "податкового" комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев. Примітно, що сплатити податок доведеться навіть з тих коштів, які були накопичені з офіційних доходів. Відзначається, що в рамках законопроєктів такі гроші прирівнюються до зароблених з порушенням закону.