Серцева недостатність не є окремим захворюванням, а лише синдромом, який розвивається на тлі інших патологій, що порушують нормальну діяльність серця. Даний синдром підступний тим, що прогресує поступово і довгий час себе не проявляє.

Як відзначають медики, найчастіше люди ігнорують симптоми, що вказують на серцеву недостатність (СН), списуючи їх на дріб'язкові нездужання.

Фахівці назвали симптоми прихованої серцевої недостатності.

Холодні кінцівки

У людей з серцевою недостатністю в цілому зазвичай холодніше руки й ноги – це одна з ознак ослабленого кровообігу. Про це пише "FaceNews.ua".

Задишка

Це один з основних ознак СН. У людини може виникати відчуття нестачі повітря, навіть якщо робити глибокий вдих. Спочатку даний симптом проявляється лише при навантаженні, але пізніше і під час відпочинку.

Утомлюваність

Навіть проста ходьба може викликати втому, а при фізичній активності й зовсім з'являється відчуття задухи.

Важко перебувати в горизонтальному положенні

Людина не може лежати на спині, не піднявши голову або не підклавши під спину подушку, виникає задишка і відчуття здавленості.

Коли людина лежить, частина крові з ніг повертається в кровотік, що збільшує її кількість, що надходить в серце. Здорове, воно може компенсувати це завдяки своєму насосному механізму, а при СН - ні.

Набряки кінцівок

Оскільки через даний синдрому серце перекачує менше крові до нирок, вони, компенсуючи подібну нестачу, починають утримувати рідину. Найчастіше першими починають набрякати ноги. Пізніше набряки можна помітити й на руках. Рідина також накопичується в черевній порожнині та легенях.

Набір ваги

Рідина, яка нормально не виводиться з організму, накопичується. Здається ніби людина набрала у вазі. Але набір кілограм може статися абсолютно несподівано - буквально за кілька днів.

Нічне сечовипускання

При розвитку серцевої недостатності частіше доводиться вставати ночами, щоб помочитися.

Відсутність апетиту, нудота, запор

Проблеми з серцем впливають на функціонування травної системи: коли міокард слабшає, в шлунково-кишковому тракті надходить менше крові, і його функції сповільнюються. Наслідками можуть бути нетравлення шлунка, відсутність апетиту, нудота, запор.

Важливо: даний стан вимагає ретельного контролю, оскільки збільшує ризик виникнення вкрай небезпечних ускладнень, може привести до інвалідності та навіть смерті.

Якщо ви помітили у себе перераховані вище ознаки - негайно звертайтеся до лікаря.

Раніше "Нyser" писав про те, що названо напій, який лікує серцеві захворювання.

Також наш портал повідомляв, чим звичайний оселедець корисний для серця.

Нагадуємо, названо п'ять продуктів, що зміцнюють серце.