Історія найвідомішої марки автомобіля, створеної виключно для багатих

Про те, коли з'явився перший серійний "Rolls-Royce", пише тематичне видання "АвтоЦентр".

Перше авто "Rolls-Royce 40 / 50hp" було презентовано ще у вересні 6 року минулого століття, на міжнародній виставці "Olympia Motor Show", що пройшла в Лондоні. Проте вже у квітні 1907 року, автомобіль показали з іншим, відкритим 5-місним кузовом, виробництва фірми "Barker", пофарбованим в колір срібла. Мабуть, цього здалося мало, тому і деякі частини "Rolls-Royce" дійсно покрили справжнім сріблом. Після цього автомобілю і присвоїли приставку "Silver Ghost"("Срібний привид").

"Rolls-Royce 40/50HP". Фото: autocentre.ua
"Rolls-Royce 40/50HP". Фото: autocentre.ua

В авто встановлювався рядний шестициліндровий карбюраторний двигун, з робочим об'ємом 7,046 літра і потужністю в 48 кінських сил. Цілком природно, що збірка проходила ретельно і колінчастий вал ідеально врівноважували, а всі дотичні деталі мотора оброблялися з максимальною увагою. У кожному циліндрі силового агрегату було 2 свічки: перша як частина батарейної системи запалювання, а друга запускалася від магнето. При цьому карбюратор створили обігрівається - коштом відведення гарячої рідини з системи охолодження. У комплекті з двигуном працювала чотириступенева коробка передач, причому останній ступінь була прискорює.

"Silver Ghost" оснащувалися замовними корпусами самих різних модифікацій, загальним було тільки одне - кращі виробники з різних країн. Втім, коштували такі кузова чимало, але багаті автовласники не шкодували грошей.

Варто відзначити, що такі автомобілі не завжди були тільки у багатіїв - в роки Першої світової конфісковані "Rolls-Royce 40/50hp" застосовувалися у якості штабних і санітарних, а з подачі Вінстона Черчилля, майбутнього прем'єр-міністра Великобританії, також екстрено організували виробництво броньованих автомобілів.

"Rolls-Royce 40/50HP". Фото: autocentre.ua
"Rolls-Royce 40/50HP". Фото: autocentre.ua

"Rolls-Royce 40/50HP". Фото: autocentre.ua
"Rolls-Royce 40/50HP". Фото: autocentre.ua

"Rolls-Royce Silver Ghost" виготовлявся протягом 19 років - з 1906 по 1925 роки. Всього у Великобританії було вироблено 6 173 авто, а в США - ще 1 703.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що український автолюбитель поставив собі за мету затюнінгувати свою вантажівку "Volvo FH".

Також раніше наш портал повідомляв про те, що У мережі показали унікальну модель "Запорожця", серйозно відрізняється від оригіналу.

А до цього ми розповідали про те, що в Угорщині щасливий автовласник зберіг в ідеальному стані два експортних екземпляри"Таврії".