З 1 травня цього року тарифи на газ все ж зростуть

Державна компанія "Нафтогаз", як і планувалося, 25 квітня опублікувала нову вартість річного газового продукту на своїй офіційній сторінці.

Зокрема до кінця квітня 2022 року ціна одного кубометра газу складе 7,96 гривні, що майже на гривню більше, ніж у квітні 2021 року. Підвищення вартості в компанії пояснюють тим, що піднялася ціна на "блакитне паливо" і в Європі. Передбачувана вартість газу на Травень цього року в європейських газосховищах сягає майже 9 гривень за один кубічний метр. Втім, на закупівельні ціни вплинуло кілька факторів: підвищений попит на енергоносій через холодний квітень цього року; недостатні запаси газу в хабах(заповнено не більше 29 відсотків, якщо порівнювати з минулим роком); підвищення цін за викиди вуглекислого газу в атмосферу в країнах Європейського Союзу.

Тарифы на газ, фото:Hyser
Тарифы на газ, фото:Hyser

Нагадаємо, що починаючи, з травня поточного року все населення України буде автоматично переведено на річний тарифний план "фіксований". При цьому, укласти новий договір можна тільки при переході до іншого постачальника газу. Тариф у 7,96 гривні буде чинний до травня наступного року. Таким чином, вартість одного кубометра газу залишиться незмінною, без урахування коливань ринку, а оплачувати тарифу необхідно щомісяця, як і було раніше - до 25 числа в поточному місяці за попередній. Єдиним позитивним моментом є те, що газопостачальним компаніям забороняється протягом 12 місяців змінювати ціну на газ за умови укладення річного контракту.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що побутовим споживачам розповіли, як зменшити цифри в платіжках за "блакитне паливо", але за це буде потрібно заплатити.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що українців зобов'яжуть сплатити податок за накопичені готівкові кошти в розмірі 5 відсотків.

А до цього ми розповідали про те, що народний провісник погоди Леонід Горбань розповів: останній місяць весни погода буде вельми мінливою, тому цілком вірогідні і невеликі заморозки.