В одній з прибалтійських країн на продаж виставили ЗАЗ-965АЕ

На онлайн-майданчику "Car and Classic", як можна зрозуміти з назви, призначеної для продажу класичних автомобілів, несподівано з'явилося оголошення, в якому власник побажав реалізувати старий радянський "Запорожець".

ЗАЗ-965 "Jalta". Фото: carandclassic.co.uk
ЗАЗ-965 "Jalta". Фото: carandclassic.co.uk

Відзначимо, що продається не проста версія, а випущена в далекому 69 році минулого століття експортна версія, що має свою власну приставку до імені - "Ялта". Подібні авто відправлялися тільки в деякі країни "соціалістичного табору", але частина з таких "Запорожців" все ж осідала у Фінляндії. Основною відмінністю експортної моделі ЗАЗ-965АЕ були зовнішні декоративні панелі вздовж бортів, значок "Jalta" на задніх крилах, попільничка, радіоприймач і посилена шумоізоляція салону. За весь цей "комфорт", нинішній автовласник бажає отримати всього лише 8 000 фунтів стерлінгів(близько 308 000 гривень), але автомобіль ще потрібно перевезти з Латвії, де він знаходиться, в місце продажу, а це Великобританія.

ЗАЗ-965 "Jalta". Фото: carandclassic.co.uk
ЗАЗ-965 "Jalta". Фото: carandclassic.co.uk

Як уточнює власник авто, "Запорожець" призначався для Чехословаччини, але як він потрапив Прибалтику - правдиво невідомо. Можна лише зауважити, що судячи з реєстраційних номерів застарілого радянського зразка, це сталося до 1980 року, через те, що пізніше в СРСР ввели номерні знаки іншого кольору. Якщо вірити оголошенню, що авто простояло в гаражі з 1988 року, а технічний огляд був на рік раніше. Збереження не ідеальна, але досить непогана - молдинги все ще оригінальні, а на корпусі Заз-965АЕ є тільки невеликі осередки корозії. Однак, є і невідповідності, зазначений в оголошенні Пробіг - 144 кілометри, але на одометрі-14 000 кілометрів.

ЗАЗ-965 "Jalta". Фото: carandclassic.co.uk
ЗАЗ-965 "Jalta". Фото: carandclassic.co.uk

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що Мережу здивувала цікаво оформлена вантажівка українського далекобійника.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що у Мережі згадали про унікальну модель "Запорожця", серйозно відрізняється від оригіналу.

А до цього ми розповідали про те, що в Угорщині щасливий автовласник зберіг в ідеальному стані два експортних екземпляри "Таврії", яким цього року вже виповнилося по 28 років.