Українцям розповіли, як зменшити цифри в платіжках за блакитне паливо

З 1 січня 2021 року українців зобов'язали вносити абонплату, зокрема за підключене газове обладнання. На сім'ях, які використовують тільки газову плиту це практично ніяк не відбилося, а ось для людей, що використовують котел, це вже справжній удар по бюджету. Однак існує кілька способів заощадити. Про це інформує портал Кosatka.media.
Так, якщо українці, які користуються тільки газовою плитою платять близько 83,77 грн/рік абонплати, то людям з газовим опаленням доводиться віддавати близько 674,47 грн/рік. Підкреслюється, що 23 з 41 українських облгазів мають тарифи, за якими річна плата за розподіл становить 600 і більше гривень. Але кілька способів заощадити все ж існують.
По-перше, якщо споживач не планує використовувати блакитне паливо взагалі, то потрібно подати заяву облгазу про розірвання договору на розподіл. Відключення від газорозподільної мережі буде виконано протягом 3 діб. Після цього абонплата за транспортування блакитного палива нараховуватися не буде. Варто зазначити, що якщо людина припинила споживати газ, але не поінформувала про це постачальника, то абонплата продовжить нараховуватися.
Також плата за транспортування газу буде стягуватися якщо споживач самовільно відключив будинок від газових мереж. Абонплату перестануть нараховувати тільки після того, як людина розірве договір. Важливо відзначити, що таке відключення обійдеться споживачеві від 500 до 2 тисяч гривень, залежно від регіону.
По-друге, споживач може відключити тільки котел, залишивши газову плиту. Для цього необхідно буде подати відповідну заяву. Співробітники газорозподільної компанії відключать частину мереж, від яких працює котел, а плиту при цьому залишать приєднаною. При цьому підкреслюється, що просто опломбувати кран на котлі не можна, оскільки нерідко користувачі зривають пломбу і продовжують користуватися приладами. Водночас це правило діє не у всіх облгазах, деякі не вимагають "відрізати", а просто пломбують. У разі відрізання котла споживачі доведеться заплатити від 1 до 2 тисяч гривень, а пломбування обійдеться від 300 до 1000 гривень. Після цього споживач буде платити за блакитне паливо відповідно до показників лічильника.