У нашій країні перенесли підвищення тарифів на електроенергію з травня на липень

Про те, що вартість 1 кВт/години при споживанні обсягу в більш ніж 500 кВт/годин може піднятися в ціні з 1,68 до 2,5 гривні, повідомляє Telegram-канал "Шептун".

Однією з причин тимчасового припинення підвищення, називається те, що все ще тривають переговори з Міжнародним валютним Фондом, який і повинен запропонувати свій алгоритм зміни вартості електроенергії. Передбачається, що заради скорочення боргів на внутрішньому енергетичному ринку України, хтось зі споживачів просто зобов'язаний почати платити більше.

Також неясна доля виконуючого обов'язки глави Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, оскільки його не затвердили главою відомства, і можуть звільнити в будь-який момент. Крім цього, в уряді так і не прийшли до єдиного рішення про конкретні розміри збільшення вартість одного кВт/години. Таким чином, черговий виток цін очікується не з травня, а з липня цього року, тому, що закінчується термін дії постанови №238, яка лімітує тариф на електроенергію.

Лічильник електроенергії. Фото: скріншот YouTube-відео.
Лічильник електроенергії. Фото: скріншот YouTube-відео.

Втім, в планах поступово підвищити цін на електроенергію для побутових споживачів протягом двох наступних років, поки до вересня 2023-го Кабінет Міністрів не переведе все населення на ринкові умови взаємовідносин.

Зазначимо, що населення вже перевели на єдиний тариф на електроенергію - 1,68 гривні за кВт/годину для всіх, зі скасуванням "пільгових" перших 100 кВт/годин за ціною в 0,9 гривні. Якщо врахувати, що "Енергоатом" отримує за поставлену електроенергію від побутових споживачів близько 7 - 8 копійок за 1 кВт/годину, що в кілька разів нижче собівартості(близько 60 копійок за кВт/годину), наступне підвищення вартості електроенергії - тільки питання часу.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що вже влітку цього року газ для побутових споживачів подорожчає у два рази в порівнянні з літнім сезоном 2020 року.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що банкам дозволили автоматично списувати кошти з заарештованих рахунків.

А до цього ми розповідали про те, що в Україні почав працювати сервіс з автоматичного призначення пенсії для майбутніх пенсіонерів.