Українських водіїв попереджають про зміни суми штрафу

Про те, що за непристебнутий ремінь безпеки тепер доведеться платити 500 гривень, а не 51, але це не заважає водіям та пасажирам і далі порушувати закон, пише інформаційний портал "GSMinfo".

Нагадаємо, що нові розміри штрафів набули чинності з березня цього року, відповідно до Закону №2695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху", яким передбачається підвищення штрафних санкцій за різні порушення ПДР. Тепер, якщо вас зупинять з непристебнутим ременем, ви заплатите 500 гривень. До внесення змін Цей штраф становив всього 51 гривню, і це було найнижчим показником, якщо порівнювати з Європою.

На думку уряду, зменшити кількість ДТП з летальним можна тільки збільшивши суму штрафів. Після набрання законом чинності, влада все ж вирішила дізнатися думку громадян і провести опитування про дієвість прийнятих норм. Втім, результати показали, що і водії, і пасажири не сприйняли рішення уряду серйозно.

Штрафи для водіїв. Фото: YouTube, скрін
Штрафи для водіїв. Фото: YouTube, скрін

Зокрема, позитивно поставилися до нововведення тільки 50 відсотків респондентів, погодившись, що збільшення штрафу змусило їх пристібати ремінь безпеки. Ще 20 відсотків не змінили свого ставлення до проблеми, а 30 відсотків прямо відповіли, що для того, щоб примусити їх до пристібання, розмір суму необхідно підняти мінімум до 1 000 гривень.

Втім, серйозність проблеми полягає в тому, що громадяни не вважають непристебнутий ремінь загрозою для свого життя, оскільки тільки 52 відсотки опитаних завжди пристібають ремінь безпеки, а час від часу - 82 відсотки, що катастрофічно мало. До того ж пасажири сидять на задньому сидінні і зовсім не користуються ременями безпеки - лише 12 відсотків респондентів запевнили, що пристібаються.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що у другому читанні Верховна Рада України прийняла два законопроєкти, якими передбачається введення пільгового розмитнення автомобілів на іноземних номерах.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що за порушення закону" Про засади державної мовної політики", необхідно штрафувати не звичайних людей, а державних службовців і народних депутатів.

А до цього ми розповідали про те, що у нашій країні підвищили штрафи за помилковий виклик ДСНС, Національної поліції та бригад "швидкої допомоги".