Багато людей думають про ожиріння і повноту тільки з естетичної точки зору, забуваючи про те, що така проблема в першу чергу впливає на самопочуття і здоров'я.

Ожиріння негативно позначається практично на всіх системах організму. Більш того, медики попереджають, що у повних людей великий ризик задихнутися уві сні.

Як пишуть закордонні ЗМІ посилаючись на дослідження вчених, так званий ектопічний жир, пов'язаний з ожирінням, може відкладатися не тільки в печінці або сальнику, але і в менш звичних місцях.

Наприклад, в язиці. У це важко повірити, але людський язик також може погладшати. І що гірше, стати причиною нападу задухи уві сні.

Як пояснюють фахівці, накопичуючись в язиці та стінках дихальних шляхів, жир провокує апное. А це вкрай небезпечний стан, що підвищує ризик деменції та серцево-судинних захворювань.

Причому згідно зі статистикою, даній проблемі більше схильні чоловіки: 33% чоловіків і 6% жінок в зоні ризику апное.

Що робити якщо у вашого язика ожиріння? Відповідь тільки одна - переходити на правильне харчування, здоровий спосіб життя і позбавлятися від зайвої ваги.

Коли людина худне і кількість жиру в язиці, природно, зменшується, а симптоми апное полегшуються. А чим більше жиру в язиці, тим важче апное.

Як показали деякі дослідження вчених, зниження ваги на 10% може привести до зниження жиру в язиці на 20% і при цьому зменшити симптоми апное на 31%.

Також при схудненні йде шкідливий жир, а відповідно і зайві обсяги з крилоподібного відростка і бічних стінок глотки.

За твердженням медиків, апное, як і вісцеральне ожиріння, можуть зустрічатися й у молодих чоловіків з нормальною масою тіла. Адже феномен "худих повних" відомий досить давно.

Апное у людей з нормальною вагою, як правило, пов'язане з метаболічними порушеннями, наприклад з інсулінорезистентністю.

Щоб виявити проблему, потрібно знати її симптоми.

Якщо вас турбує денна сонливість, підвищена стомлюваність і часті вставання в туалет ночами, головні болі, зниження пам'яті, печія, ожиріння, зниження лібідо, підвищення охоплення шиї, підвищення тиску вночі варто звернутися за допомогою до фахівців.

Раніше "Нyser" писав про те, що лікарі розповіли, як саме ожиріння може погіршити стан здоров'я.

Також наш портал повідомляв, про які приховані хвороби можна дізнатися за набряками.

Нагадуємо, доктор Комаровський звернувся до людей із зайвою вагою.