Вийти на пенсію в Україні стане ще складніше

Українцям з кожним роком все складніше вийти на заслужений відпочинок. Причиною тому ряд факторів, зокрема посилення вимог до страхового стажу. Які "пастки" чекають громадян України в майбутньому і які існують сценарії виходу на пенсію, повідомляє портал apostrophe.

На початку квітня цього року в Україні зрівняли пенсійний вік жінок і чоловіків. Тепер вийти на заслужений відпочинок можна тільки по досягненню 60 років, не залежно від статі. Однак, відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" досягти пенсійного віку вже недостатньо для призначення пенсії. Головним критерієм для призначення пенсій є стаж.

До 2004 року в трудовий стаж зараховувалася служба в армії, навчання у ВУЗах, а також догляд за дитиною молодше 3 років і людиною з інвалідністю. З 2004 року ситуація різко змінилася: головною умовою є страхові внески, що сплачуються або самою людиною, або її роботодавцем. Навчання у ВУЗах тепер не зараховується, а військова служба і догляд за дитиною або інвалідом зараховуються, але з обмеженнями.

У зв'язку з цим розраховувати на пенсію в 60 років можуть далеко не всі громадяни. Вийти на заслужений відпочинок вчасно зможуть тільки ті українці, які працювали в легальному секторі економіки. Якщо ж робота була неофіційною, то стаж зарахований не буде. Також ситуацію ускладнює збільшення вимог до стажу, який почався з 2018 року. Так, ті українці яким у 2021 році виконається 60 років зможуть вийти на пенсію тільки за умови наявності страхового стажу не менше 28 років. Вимоги зростатимуть і в майбутньому аж до 2028 року, коли не досягнуть 35 років.

Ясна річ, що в 90-х не кожен українець мав можливість працевлаштуватися легально, тому в стажі таких людей утворилася "діра". Одним з варіантів для людей, які не набрали необхідний стаж є продовження трудової діяльності. Пропрацювавши після 60 років ще 3 роки вийти на пенсію стане простіше, оскільки вимоги за стажем істотно зменшуватися. Наприклад, ті українці яким цього року виповнитися 63 роки зможуть вийти на заслужений відпочинок маю від 18 до 28 років стажу.

У разі, якщо необхідний стаж не набереться і по досягненню 63 років, то можна попрацювати ще два роки. У 65 років вимоги до стажу стають ще нижче. Для людей які не можуть або не хочуть продовжувати працювати існує альтернативний варіант - докупити стаж. Однак це по кишені не кожному українцю. Докупити один рік стажу на даний момент можна за 31 680 гривень. Однак ціна змінюється пропорційно зростанню мінімальної зарплати в країні.

Раніше портал Hyser повідомляв, що пенсіонерів попередили про проблеми з виплатами.

Також наш портал інформував, що селянам розповіли, як зняти пенсію з картки без банкомату.

Нагадаємо, що українцям видадуть компенсації.